Programma 2024

Bouwen aan een sterke gemeente!

Bij de komende lokale verkiezingen staan wij klaar om onze gemeente naar een hoger niveau te tillen. Onze ambitieuze plannen richten zich op thema’s die voor jou belangrijk zijn: veiligheid, mobiliteit, jeugd, en een propere gemeente.

We hebben 20 HOOFDDOELSTELLINGEN uit ons programma gehaald en die hieronder verder toegelicht. Het volledige programma kan u hier ook integraal downloaden.

Onze 20 hoofddoelstellingen

Mobiliteit en verkeer

Verbetering van verkeersveiligheid: We zetten ons in voor de aanleg van een omleidingsweg rond de dorpskern van Lembeke om zo het doorgaand vrachtverkeer uit het centrum te weren.

Prioriteit voor trage wegen en fietspaden: We pleiten voor veilige fietspaden, met speciale aandacht voor de Nieuwstraat, Aveschoot, Eindeken, Plein, Gentweg en Gentstraat. Bij gewestwegen zoals de Gentweg, de Gentstraat, de Vaarstraat en de Molenstraat oefenen we druk uit op Vlaams niveau.

Veilige en nieuwe fietsinfrastructuur: We investeren in dynamische verlichting op de fietssnelweg. Dergelijke verlichting gaat aan wanneer fietsers passeren en dimmen wanneer er geen activiteit is.
We openen een nieuwe (fiets)verbinding doorheen de Lembeekse bossen richting Waarschoot. Dit zorgt ervoor dat fietsers zich veilig kunnen verplaatsen van Lembeke naar Waarschoot. Zo trekken we de Heihoekse kerkwegel door.

Patrimonium

Renovatie van het Oud Stadhuis: Het Oud Stadhuis in Kaprijke is één van de uithangborden van onze gemeente. Daarom renoveren we het interieur en het exterieur van ons historisch gebouw en gaan hiervoor in gesprek met eventuele partners.
Nieuwe lokalen harmonie en muziekschool: De lokalen van de harmonie en de muziekschool verkeren in een zeer slechte staat. We voorzien deze vereniging van nieuwe gebouwen en laten deze perfect integreren in de omgeving samen met de jeugdlokalen en de kinderopvang.

Ruimte voor initiatief: We stellen gratis de gemeentelijke voorzieningen ter beschikking voor feestcomités en verenigingen voor een beperkt aantal keer, waardoor we meer ruimte geven aan initiatieven uit de gemeenschap zelf. Dit zal het lokale leven verrijken en de betrokkenheid van onze inwoners vergroten.

Openbare werken en begraafplaatsen

Heraanleg Voorstraat:  De Voorstraat in Kaprijke is momenteel in slechte staat, en zorgt voor veel frustratie, hinder en schade bij de omwonenden. We voorzien in de heraanleg van de Voorstraat en herbekijken de parkeervoorzieningen.

Begraafplaats Kaprijke: In Kaprijke is er nood aan de herwaardering van de begraafplaats. We maken de begraafplaats toegankelijker en zorgen voor een algemene verfraaiing van de omgeving.

Herinrichten van de parkings: We gaan actief aan de slag met het verbeteren van de parkeervoorzieningen aan de kerk van Lembeke en rondom de school. Deze grauwe betonvlakte aan de kerk van Lembeke vergroenen en herwaarderen we.

Kinderopvang en jeugd

Voldoende kinderopvang en vrijetijdskansen: We zorgen voor voldoende opvangplaatsen die flexibel en betaalbaar zijn voor alle gezinnen. Dit doen we via een kwaliteitsvolle uitvoering van het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten) waarbij we samenwerken met de nodige lokale organisaties, verenigingen en andere partners. Ook streven we naar meer kinderbegeleiders die ook aandacht hebben voor educatieve aspecten.

Optimalisatie jeugdlokalen:  Er werden reeds allerhande maatregelen genomen door de bevoegde schepen om de jeugdlokalen op te knappen (bv. extra bergruimte, dakisolatie…). We blijven hierin investeren via bv. verledding en energiebesparende maatregelen.

 Uitbreiding lokalen en speelterreinen:

° De Chiro Kaprijke heeft nood aan meer ruimte. We gaan na of de voormalige KLJ-gebouwen hiervoor kunnen gebruikt worden. We pakken technische en infrastructurele problemen in het lokaal van Chiro Kaprijke aan, zoals de toiletsloten, verlichting, verwarming,..
° Het speelterrein van Chiro Lembeke is beperkt. We gaan in gesprek met de betrokkenen om extra speelterrein aan te kopen. We pakken technische en infrastructurele problemen in het lokaal van Chiro Lembeke aan. We denken hierbij aan de keuken en aan de toegangsweg.

Dienstverlening voor onze inwoners

Flexibele en toegankelijke dienstverlening op het gemeentehuis: Jouw gemak is onze prioriteit! We streven ernaar om onze diensten zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen, met extra aandacht voor de meest kwetsbaren.

  • Ruimere openingsuren: Wij passen ons aan jouw agenda aan! Avondopeningen van het gemeentehuis zorgen ervoor dat je altijd terecht kunt, ook na je werkuren.

Milieu en afvalbeleid

Nultolerantie voor zwerfvuil: Meer controles, camera's en intensieve handhaving maken een einde aan sluikstort. Wij breiden ook onze succesvolle Lenteschoonmaak uit!

Glasbollen: De bestaande glasbollen zorgen voor overlast en afvalresten. Dit pakken we aan door, daar waar overlast is, glasbollen ondergronds te brengen in samenwerking met IVM.

Gft-ophaling: We willen de afvalberg verminderen. Daarom zorgen we ervoor dat groenten-, fruit- en tuinafval apart wordt opgehaald. Dit gebeurt in samenwerking met IVM.

Financiën

Financiële verantwoordelijkheid als prioriteit: Een evenwichtige begroting, zoals een goede huisvader dat zou beheren, is onze prioriteit. We willen geen financiële lasten doorschuiven naar toekomstige generaties.

Efficiëntie in uitgaven door kritische evaluatie: Jaarlijks betaalt de gemeente bijdragen aan intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. We bekijken kritisch en evalueren de kosten die voortkomen uit participatie in 36 intercommunales en overkoepelende organisaties. Het uitgangspunt is en blijft dat het een meerwaarde moet betekenen voor onze gemeente.

Samenwerkende & efficiënte gemeente

Groenonderhoud in professionele handen: We zetten meer in op het uitbesteden van terugkerende taken van de technische dienst, zo voeren we essentiële taken sneller uit en kunnen we korter op de bal spelen. Zo streven we naar een beter onderhoud van ons openbaar groen, de wegen en voetpaden.

Sport

Sterk sportbeleid voor alle sporten: We streven naar een evenwichtig beleid voor alle (sport)verenigingen. We luisteren naar de specifieke behoeften van kleine sportclubs en vrijetijdsclub om hen dezelfde ondersteuning te bieden als grotere verenigingen. Zo versterken we een divers sportaanbod binnen de gemeente.

Ben je enthousiast over onze plannen na het lezen van de speerpunten? Dit is slechts een voorproefje van wat we in petto hebben! Ons volledige programma zit boordevol concrete acties en vernieuwende ideeën die onze gemeente groener, veiliger en leefbaarder maken. Ontdek vanaf de volgende pagina hoe we jouw buurt verbeteren en samen bouwen aan een sterke toekomst voor Kaprijke, Lembeke en Bentille!

Verkiezingsprogramma N-VA Kaprijke, Lembeke en Bentille

 

Mobiliteit en verkeer

Verkeersveiligheid is een topprioriteit voor de N-VA. Daarom investeren we in veilige infrastructuur: meer en betere fietspaden, trage wegen, aangepaste schoolomgevingen en een weginrichting die aangepast is aan het verkeer. Daarnaast controleren we ook meer op sluipverkeer en bekijken we de mogelijkheden om het zwaar verkeer te bannen uit het dorpscentrum van Lembeke.
Concrete Punten :
- Verbetering van carpoolfaciliteiten :
  • We nemen initiatief voor de oprichting van een carpoolparking aan de Expresweg, en zetten ons in voor een schonere en veilige omgeving rondom deze faciliteiten.
- Verbetering van verkeersveiligheid:
  • We zetten ons in voor de aanleg van een omleidingsweg rond de dorpskern van Lembeke om zo het doorgaand vrachtverkeer uit het centrum te weren.
  • We ontmoedigen sluipverkeer. Daarom stellen we bij overlast samen met buurtbewoners de probleempunten vast en zoeken we naar een gepaste oplossing. Indien noodzakelijk investeren we in slimme camera’s, wegversmallingen of tractorsluizen om dit actief aan te pakken.
  • We brengen in kaart waar snelheidsvertragende maatregelen aan de orde zijn. We denken hierbij o.a. aan de Vaartstraat, Voorstraat, Gentstraat, Nieuwstraat, Molenstraat en Vrouwstraat.
- Prioriteit voor trage wegen en fietspaden:
  • We zetten in op het heropenen en verbeteren van bestaande trage wegen. Dergelijke wegen bieden veilige routes voor niet-gemotoriseerd verkeer, zoals voetgangers en fietsers. Deze wegen worden ook recreatief gebruikt, bijvoorbeeld voor wandel- en fietsroutes.
  • We pleiten voor veilige fietspaden, met speciale aandacht voor de Nieuwstraat, Aveschoot, Eindeken, Plein, Gentweg en Gentstraat. Bij gewestwegen zoals de Gentweg, de Gentstraat, de Vaarstraat en de Molenstraat oefenen we druk uit op Vlaams niveau.
- Veilige en nieuwe fietsinfrastructuur:
  • We openen een nieuwe (fiets)verbinding doorheen de Lembeekse bossen richting Waarschoot. Dit zorgt ervoor dat fietsers zich veilig kunnen verplaatsen van Lembeke naar Waarschoot. Zo trekken we de Heihoekse kerkwegel door.
  • We investeren in beter verlichte paden in de schoolomgeving met slimme verlichtingstechnologie.
  • We investeren in dynamische verlichting op de fietssnelweg. Dergelijke verlichting gaat aan wanneer fietsers passeren en dimmen wanneer er geen activiteit is. Dit bevordert energiebesparing, verhoogt de veiligheid voor gebruikers van de fietssnelweg en beschermt de natuur om bijvoorbeeld doortrekgebieden van vleermuizen niet te verstoren.

- Herinrichten van de parkings
  • We gaan actief aan de slag met het verbeteren van de parkeervoorzieningen aan de kerk van Lembeke en rondom de school. Deze grauwe betonvlakte aan de kerk van Lembeke vergroenen en herwaarderen we.
  • Dagjestoeristen parkeren vaak langdurig op het Plein in Kaprijke. Dit willen we ontmoedigen in het voordeel van onze inwoners en lokale handelaars. We gaan automobilisten doorverwijzen naar de alternatieve parking bij het SOCK.
- Uitbreiding van laadinfrastructuur:
  • We zetten in op de verdere uitbouw van laadpunten voor elektrische voertuigen, waardoor duurzame mobiliteit gestimuleerd wordt.

Patrimonium, cultuur en toerisme

Ons gemeentelijk patrimonium vormt het hart van onze gemeenschap. Denk hierbij aan het Stadhuis en het Plein in Kaprijke en de Kloosterkapel in Lembeke. Het behoud en de versterking van dit patrimonium zijn essentieel voor toerisme en lokale economie.

De N-VA gaat voor een gemeente waar iedereen zich thuis voelt. Daarom geloven we in de kracht van cultuur als middel om zo te werken aan het samenhorigheidsgevoel. Burgers worden actief betrokken bij nieuwe realisaties zodat ze connectie kunnen maken met andere inwoners van onze mooie gemeente. We willen het huidige cultuurbeleid van onze cultuurschepen verderzetten en nog verder uitbouwen, zoals de fotowedstrijd ‘Kijk, kijk, Kaprijke’, Buren met Talent, Street Art op gevels, …

 

Concrete Punten :

- Aanpak historisch patrimonium:
  • Kiosk op het Plein: We willen de oude kiosk terugbrengen naar het Plein. Na de volledige renovatie van het Plein lijkt het ons terecht om ook de kiosk aan te pakken. Het is tevens ook een herkenningspunt voor velen.
  • Renovatie van het Oud Stadhuis: Het Oud Stadhuis in Kaprijke is één van de uithangborden van onze gemeente. Daarom renoveren we het interieur en het exterieur van ons historisch gebouw en gaan hiervoor in gesprek met eventuele partners.
  • Kapellen in ere herstellen: De Sint-Franciscuskapel op het Plein in Kaprijke wordt onder handen genomen en de ommegangkapellen in de Kleemstraat worden verder gerenoveerd.
  • Bardelaere Museum: Het Bardelaere museum is sinds jaren een begrip in onze gemeente. We vinden onze Lembeekse geschiedenis heel belangrijk. Het museum wordt uitgebaat door vrijwilligers en trekt jaarlijks meer dan 3.000 bezoekers. We ondersteunen de werking en maken budget vrij voor herstellingen en renovatie van deze site. 
- Nieuwe gebouwen:
  • Berging Kloosterkapel: Momenteel is er weinig bergruimte in de gerestaureerde Kloosterkapel. We voorzien hiervoor een berging in de buurt zodat er voor en na evenementen materialen kunnen worden opgeslagen.
  • Nieuwe lokalen harmonie en muziekschool: De lokalen van de harmonie en de muziekschool verkeren in een zeer slechte staat. We voorzien deze vereniging van nieuwe gebouwen en laten deze perfect integreren in de omgeving samen met de jeugdlokalen en de kinderopvang.
- Cultuurkalender van het SOCK:
  • We zetten de bestaande Cultuurkalender actief verder. De verenigingen krijgen de kans om er hun activiteiten in de gezamenlijke kalender onder te brengen zodat er één duidelijk programma is voor alle inwoners. De gemeente ondersteunt hierbij financieel artiesten of sprekers die de werking en budget van verenigingen overstijgen.

- Burgerparticipatie:
  • We zetten verder in op burgerparticipatie via onze burgerraad.
- Parkstoelen:
  • Er is behoefte aan verschillende rustpunten op het openbaar domein. We investeren daarom in losstaande parkstoelen. Deze stoelen zijn gemakkelijk te verplaatsen.
- Openstellen gemeentelijke gebouwen:
  • We maken openbare gemeentelijke gebouwen beschikbaar voor activiteiten zoals studeren tijdens de examenperiode en gedeelde werkomgeving (coworkingspace) voor bedrijven.
- Levendige, openbare ruimte:
  • We hebben veel openbare ruimte, denk aan pleinen, de Lembeekse bossen, speeltuinen, sportterreinen… Deze diversiteit aan publieke ruimte maken we aantrekkelijker en uitnodigend. We stimuleren onze inwoners om activiteiten te organiseren op openbaar domein, zoals een kerstmarkt, een buurtfeest, barbecue, sportactiviteiten, kleinschalige optredens… Het lokaal bestuur zorgt ervoor dat dit laagdrempelig organiseerbaar is en faciliteert waar nodig.
- Ruimte voor initiatief:
  • We stellen gratis de gemeentelijke voorzieningen ter beschikking voor feestcomités en verenigingen voor een beperkt aantal keer, waardoor we meer ruimte geven aan initiatieven uit de gemeenschap zelf. Dit zal het lokale leven verrijken en de betrokkenheid van onze inwoners vergroten.
- Levendige buurten:
  • We moedigen de organisatie van (wijk)kermissen, evenementen en rommelmarkten aan. Hiertoe stellen we onze openbare ruimte blijvend ter beschikking.
- Gemeenschapsbetrokkenheid:
  • Bij plechtige openingen en nieuwe realisaties worden al onze inwoners uitgenodigd. Dit zal zorgen voor een grotere betrokkenheid en draagvlak onder onze inwoners.

Ruimtelijke ordening, openbare werken, begraafplaatsen en woonbeleid

Als N-VA zetten we in op moderne, goed onderhouden infrastructuur voor een comfortabele leefomgeving. We begrijpen de hinder van openbare werken en kiezen daarom voor een doordachte aanpak, met focus op essentiële projecten zoals rioleringswerken en wegenaanleg.

Een lokaal woonbeleid moet inzetten op een woningaanbod dat, zowel in het sociale als private segment, voldoende divers is. De vraag naar woningen stijgt immers sneller dan het aanbod, wat tot gevolg heeft dat wonen steeds duurder wordt. We zetten in op een woningaanbod rekening houdend met jonge gezinnen, eenoudergezinnen, meergezinswoningen en senioren waarbij de betaalbaarheid van woningen gegarandeerd kan blijven.

Sociale huisvestiging en hulp moeten terechtkomen bij wie het nodig heeft, met duidelijke rechten en plichten, waarbij misbruik en fraude streng aangepakt worden om de zwaksten te beschermen.

Concrete Punten :
- Heraanleg Voorstraat:

  • De Voorstraat in Kaprijke is momenteel in slechte staat, en zorgt voor veel frustratie, hinder en schade bij de omwonenden. We voorzien in de heraanleg van de Voorstraat en herbekijken de parkeervoorzieningen.
- Parkeerverbod Vaartstraat Lembeke:
  • We gaan na of er een parkeerverbod kan opgelegd worden in de Vaartstraat bij het binnen en buiten rijden van Lembeke.
- Vernieuwing riolering en bovenbouw wegdek:
  • We zetten verder in op de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. We focussen onder andere op volgende straten: Voorstraat, Vrouwstraat, Kerkstraat en Aveschoot.
- Informeren van de burger:
  • Openbare werken zorgen ook voor tijdelijke hinder. Bij werken zetten we daarom in op open, laagdrempelige en heldere communicatie zodat iedereen zich bewust is van de werken en hun timing.
- Slim ruimtegebruik:
  • We zetten slim in op de verdichting van onze dorpskernen, waarbij we ook de kleinschaligheid behouden. 

- Begraafplaats Kaprijke:
  • In Kaprijke is er nood aan de herwaardering van de begraafplaats. We maken de begraafplaats toegankelijker en zorgen voor een algemene verfraaiing van de omgeving, zoals we in Lembeke reeds hebben gedaan.
- Overdekte afscheidsplaats:
  • We willen dat alle inwoners op een waardige manier afscheid kunnen nemen van hun geliefden. We bekijken de mogelijkheden om te voorzien in een overdekte afscheidsplaats op beide begraafplaatsen zodat een afscheid kan doorgaan in alle weersomstandigheden.
- Een betaalbaar en divers woonaanbod:
  • We zetten een noodwoning in voor zij die in een tijdelijk precaire woonsituatie zitten, bijvoorbeeld naar aanleiding van een brand of onbewoonbaarheid.
  • Bij de verkoop van gemeentelijke gronden of panden hanteert de gemeente een voorrangsregel voor eigen inwoners en voorziet in een korting aan jonge gezinnen.
- Een correct sociaal woonbeleid:
  • Bij de eventuele realisatie van sociale woningbouwprojecten moet steeds rekening gehouden worden met de sociale draagkracht van de directe buurt en de hele gemeente.
  • De gemeente spoort de sociale verhuurder aan om buitenlandse eigendomsonderzoeken bij sociale huurders uit te voeren, om zo misbruik en fraude tegen te gaan.
  • Wie een sociale woning huurt, heeft heel wat rechten, maar ook een aantal plichten. De gemeente als vertegenwoordiger binnen de sociale woonmaatschappij kijkt strikt toe op de verplichting tot inschrijving bij VDAB en de kennis van de Nederlandse taal.

Kinderopvang, Jeugd, onderwijs en bibliotheek

We streven ernaar dat ouders die werken of een opleiding volgen met het oog op tewerkstelling voorrang krijgen. Op die manier willen we de werkende bevolking ondersteunen en iets uit handen nemen.

Als de kinderen ouder worden, vinden we het als N-VA van belang dat er voldoende aandacht is voor jeugdfaciliteiten. Als N-VA streven we naar een laagdrempelig jeugdbeleid dat toegankelijk is voor iedereen.

In onze gemeente hebben we geen gemeentelijk onderwijs, maar we gaan wel voor kwaliteitsvol onderwijs. Daarom voeren we een sterk flankerend onderwijsbeleid. Verder gaan we ook voor multi-inzetbare scholen.

In de nabijheid van scholen zijn bibliotheken essentieel. Deze willen we laten uitgroeien tot sociale ontmoetingsplaatsen onder de vorm van een lokaal Dorpshuis. 

Concrete Punten :
- Voldoende kinderopvang en vrijetijdskansen:
  • We zorgen voor voldoende opvangplaatsen die flexibel en betaalbaar zijn voor alle gezinnen. Dit doen we via een kwaliteitsvolle uitvoering van het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten) waarbij we samenwerken met de nodige lokale organisaties, verenigingen en andere partners. Ook streven we naar meer kinderbegeleiders die ook aandacht hebben voor educatieve aspecten.
- Voorrangsregels voor werkende ouders:
  • We geven voorrang aan ouders die werken of een opleiding volgen met het oog op tewerkstelling.
- Optimalisatie jeugdlokalen:
  • Er werden reeds allerhande maatregelen genomen door de bevoegde schepen om de jeugdlokalen op te knappen (bv. extra bergruimte, dakisolatie…). We blijven hierin investeren via bv. verledding en energiebesparende maatregelen.  
- Uitbreiding lokalen en speelterreinen:
  • De Chiro Kaprijke heeft nood aan meer ruimte. We gaan na of de voormalige KLJ-gebouwen hiervoor kunnen gebruikt worden. We pakken technische en infrastructurele problemen in het lokaal van Chiro Kaprijke aan, zoals de toiletsloten, verlichting, verwarming,.. 
  • Het speelterrein van Chiro Lembeke is beperkt. We gaan in gesprek met de betrokkenen om extra speelterrein aan te kopen. We pakken technische en infrastructurele problemen in het lokaal van Chiro Lembeke aan. We denken hierbij aan de keuken en aan de toegangsweg.

- Jeugdhuis:
  • Via de jeugdraad gaan we na of er nood en vraag is naar een jeugdhuis in onze gemeente.
- Jeugdactiviteiten:
  • Via de jeugdraad en de kindergemeenteraad peilen we naar de interesse naar bijkomende activiteiten voor kinderen en jongeren.
- Zomeractiviteiten:
  • We werken samen met externe partners om tijdens de schoolvakanties tegemoet te komen aan de tijdelijke opvangproblematiek van werkende ouders (bv. knutsel- en sportkampen). We voorzien hiervoor een budget om vrijwilligers te betalen voor jeugdwerk.
- Multi-inzetbare scholen:
  • Als N-VA zetten we actief in op het multifunctioneel gebruik van schoolinfrastructuur. Daarom gaan we in gesprek met de schoolbesturen zodat we hun schoolgebouwen ook buiten de schooluren kunnen openstellen voor het verenigingsleven, kinderopvang, jeugdactiviteiten...
- Aandacht voor Nederlands in de klas:
  • We zetten kinderen aan om vaker de bibliotheek te bezoeken. Op frequente basis zijn de klassen welkom om kennis te maken met de bibliotheek en waarbij voorleesmomenten voorzien worden. 
- Open+ bibliotheken:
  • Het Open+ systeem zorgt voor meer flexibiliteit. Gebruikers kunnen op quasi alle mogelijke momenten boeken ontlenen, maar ook terug inleveren. De bibliotheekbezoekers kunnen ‘de deuren’ van de bibliotheek dan ook openen wanneer er geen personeel aanwezig is, en dit ook op zondag.

- Bibliotheken als Dorpshuizen:
  • De bibliotheken in Kaprijke en Lembeke worden omgebouwd tot een dorpshuis. Naast lezen zullen deze plekken dienen als ontmoetingsplaatsen voor verenigingen en senioren, studeerplaatsen voor studenten en een stille ruimte waar leerlingen uit de kinderopvang in alle rust hun huiswerk kunnen maken.
- Samenwerking met Regiobib:
  • We zetten in op een verdere samenwerking met de regiobibliotheek en zorgen voor een drempelvrije toegang zodat iedereen kan profiteren van de bibliotheekfaciliteiten.
- Aanbod bibliotheek:
  • We screenen het boekenaanbod van de bibliotheken en passen aan de actuele behoeften. Zo is er nood aan Engelstalige boeken voor de jeugd.

Dienstverlening voor onze inwoners

N-VA wil dat de inwoners rechtstreekse inspraak hebben op het lokaal beleid. Daarvoor moeten er uiteraard voldoende mogelijkheden zijn zodat burgers hun bekommernissen, zorgen, ideeën, … rechtstreeks kunnen delen met het gemeentebestuur. N-VA blijft dus sterk inzetten op het verbinden van onze buurtbewoners, omdat we geloven dat sterke gemeenschappen de basis vormen van een bloeiende gemeente. We moedigen burgers en organisaties aan om deel te nemen aan zaken die hen direct raken.

Concrete Punten :

- Buurtbabbels verderzetten:
  • We zetten de bestaande Buurtbabbels verder.
- Burgerraad uitbreiden:
  • Jouw stem telt! We willen nog meer inspraak van onze burgers in het beleid. Door onze burgerraad te versterken en adviesraden actiever te betrekken, zorgen we ervoor dat jouw stem gehoord wordt bij belangrijke beslissingen.
- Flexibele en toegankelijke dienstverlening op het gemeentehuis:
  • Jouw gemak is onze prioriteit! We streven ernaar om onze diensten zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen, met extra aandacht voor de meest kwetsbaren.

Ruimere openingsuren: Wij passen ons aan jouw agenda aan! Avondopeningen van het gemeentehuis zorgen ervoor dat je altijd terecht kunt, ook na je  werkuren.

Mobiele dienstverlening: Het gemeentehuis komt naar jou toe! Wij begrijpen dat niet iedereen voldoende mobiel is of niet goed overweg kan met           digitale technologie. Daarom gaan we actief naar mensen thuis die zelf niet naar het gemeentehuis kunnen komen, om hen bij te staan in hun noden op een manier die voor hen werkt.

- Modernisering infrastructuur SOCK:
  • De internetverbinding en de geluidsinstallatie van het SOCK worden onder handen genomen zodat het naar behoren werkt.

Milieu, natuur, afvalbeleid en landbouw

Iedereen leeft graag in een nette gemeente. De uitdagingen voor ons leefmilieu zijn groot: toenemende vervuiling, zwerfafval, de gevolgen van de klimaatverandering, de achteruitgang van onze biodiversiteit. We gebruiken de nieuwe bestuursperiode om tot directe actie over te gaan om zo nog hogere kosten achteraf te vermijden of – nog erger – te laat te zijn.

Ons principe is dat de vervuiler betaalt. We streven naar een gemeente die niet alleen goed bestuurd wordt, maar ook verantwoordelijkheid neemt voor het milieu en de leefomgeving.

We zetten in op een toekomstgerichte landbouwsector die duurzaamheid en perspectief biedt aan boeren. Door nauwe verbindingen en transparant beleid stimuleren we de verduurzaming van boerderijen. Daarnaast ondersteunen en bevorderen we initiatieven in de korte keten, zoals boerenmarkten, die lokale boeren direct in contact brengen met consumenten, waardoor gemeenschappen worden versterkt en duurzame voedseldistributie wordt gestimuleerd.

Concrete Punten :
- Nultolerantie voor zwerfvuil:
  • We gaan resoluut voor meer handhaving met geavanceerde technologieën zoals camera's en intensieve controles door wijkagenten. Een propere gemeente begint bij een strenge aanpak van zwerfvuil!
  • We herhalen vaker onze succesvolle Lenteschoonmaak. We zetten in op sensibilisering zodat inwoners hun afval niet zomaar op straat gooien.
  • We investeren in meer vuilbakken op openbaar domein, met bijzondere aandacht voor de Lembeekse bossen.
- Regenwater als kostbaar goed:
  • Klimaatverantwoordelijkheid begint bij onszelf. We onderzoeken de mogelijkheden om op verschillende locaties water te bufferen, zodat in droge periodes onze diensten hiervan gebruik kunnen maken. Deze waterbuffers kunnen ingezet worden zodat de bloemen en planten op openbaar domein gezond blijven.  
- Duurzaam renoveren voor een groene toekomst:
  • Bij alle toekomstige renovatieprojecten streven we naar een verplicht A-label tegen 2050. Onze gebouwen worden energie-efficiënt en dragen bij aan een duurzame leefomgeving voor iedereen.
  • We gaan na of we daken van gemeentelijke gebouwen kunnen benutten door zonnepanelen te installeren, waardoor we duurzame energie opwekken en onze gemeente groener maken.
- Meer groen in onze gemeente:

  • We brengen meer groen naar onze woonkernen. We voorzien meer planten, gevelgroen en groendaken. Onze gemeente is en blijft een plaats waar het heerlijk vertoeven is voor al onze inwoners.
  • We zetten verder in op ecologisch bermbeheer, Bermen zijn vaak een uitwijkplaats voor dieren en planten. Bermbeheer heeft ook een visueel aspect, iedereen kijkt liever op een berm vol bloemen dan naar een monotone grasvlakte. Ecologisch beheer zorgt ook voor het vergroten van het bewustzijn rond natuur.
  • We zaaien bloemenweides in en leggen tulpenperken aan, waardoor onze gemeente kleurrijker en levendiger wordt. Dit kan onder andere op het rondpunt in Lembeke.
  • We zetten de actie ‘iedere inwoner een boom’ verder. Zo brengt de gemeente meer groen tot bij de inwoners. Dit kan onder andere op het rondpunt in Lembeke.
  • We zetten de actie ‘iedere inwoner een boom’ verder. Zo brengt de gemeente meer groen tot bij de inwoners.
- Glasbollen:
  • De bestaande glasbollen zorgen voor overlast en afvalresten. Dit pakken we aan door, daar waar overlast is, glasbollen ondergronds te brengen in samenwerking met IVM.
- Gft-ophaling:
  • We willen de afvalberg verminderen. Daarom zorgen we ervoor dat groenten-, fruit- en tuinafval apart wordt opgehaald. Dit gebeurt in samenwerking met IVM.
- Toekomstgerichte landbouw:
  • We streven naar een gezonde, duurzame landbouwsector die perspectief biedt aan landbouwers.
- Korte keten:
  • We ondersteunen en stimuleren de korte keten door het ondersteunen  van boerenmarkten, waar lokale boeren rechtstreeks hun verse producten kunnen aanbieden. Daarnaast zullen we bij alle gemeentelijke recepties en festiviteiten de voorkeur geven aan regionale producten en artikelen van lokale boerderijwinkels en producenten.

Senioren

Onze senioren verdienen de beste zorg en ondersteuning. We streven ernaar om een gemeente te creëren waar senioren zich veilig, gewaardeerd en actief voelen. Ze moeten laagdrempelig toegang krijgen tot hoogwaardige zorg, sociale voorzieningen en activiteiten.  Toegankelijkheid van openbare plaatsen is en blijft een prioriteit.

Concrete punten:
- Behoeftenonderzoek en vrijwilligersloket:
  • We voeren een seniorenbehoeftenonderzoek uit om de noden en wensen van onze ouderen te begrijpen. We richten ook een vrijwilligersloket op dat hulpvragen beantwoordt en ondersteuning voorziet.
- Lokale dienstencentra:
  • We richten lokale dienstencentra in voor informatieve, recreatieve en vormende activiteiten die de zelfredzaamheid en sociale netwerken van ouderen versterken.
- Seniorenadviesraad en ouderbeleidsplan:
  • Samen met de seniorenadviesraad wordt een gemeentelijk ouderenbeleidsplan opgesteld om de visie van ouderen te integreren in ons beleid.
- Ouderenzorg en residentiële zorg:
  • Samen met de eerstelijnspartners ondersteunen we alle vormen van thuiszorg en faciliteren voldoende residentiële zorg in onze gemeente, inclusief speciale zorg voor dementiepatiënten.
- Evenementen en samenwerking met seniorenorganisaties:
  • In samenspraak met seniorenorganisaties organiseren we meer evenementen voor senioren.
- Onderzoek en samenwerking op gebied van gezonde voeding en wonen:
  • We onderzoeken mogelijkheden voor het gebruik van de gemeentelijke gebouwen als ontmoetingsplaats voor senioren en jongeren.

Lokale economie

Als N-VA dragen we het lokaal economisch weefsel een warm hart toe. We ondersteunen iedereen die onderneemt en werkt en geven het lokaal ondernemerschap maximale kansen. Willen we ondernemers laten ondernemen, dan moeten we ook een ondernemingsvriendelijk klimaat creëren. We beperken de administratieve lasten voor onze ondernemers.

Concrete punten:
- Ondernemers samenbrengen:
  • We organiseren jaarlijks een netwerkevenement waar alle ondernemers uit onze gemeente samenkomen. Op deze manier bevorderen we zowel de relaties tussen ondernemers als de samenwerking tussen de middenstand en het gemeentebestuur.
- De gemeente koopt lokaal:
  • We werken samen met onze eigen lokale horeca en handelszaken voor de organisatie van lokale evenementen, de aankoop van materiaal en de uitvoering van bepaalde gemeentelijke opdrachten.
- Ondernemers in de schijnwerpers:
  • We promoten nieuwe ondernemers, zoals horecazaken en winkels, via lokale mediakanalen en bieden ondersteuning vanuit de gemeente bij de opening of lancering van hun zaak.
- Levendige dorpskernen:
  • We streven naar een divers lokaal winkel en horeca aanbod. Nieuwe handelaars kunnen daarom rekenen op een opstartsubsidie.
  • We stellen openbaar domein ter beschikking voor de organisatie van pop-up evenementen.
  • We gaan flexibel om met de uitbreiding van terrassen mits alles in veilige omstandigheden kan doorgaan.
- Ondernemersvriendelijke diensten en beleid organiseren:
  • We pleiten voor open en tijdige communicatie over openbare werken specifiek voor handelaars.

Financiën

N-VA staat garant voor een gezonde financiële gemeente. We voeren een verantwoordelijk financieel beleid. Door te zorgen voor een gezonde financiële situatie, kan de gemeente blijven investeren in belangrijke projecten en diensten zonder haar schuldenberg te laten ontsporen.

Concrete punten:
- Financiële verantwoordelijkheid als prioriteit:
  • Een evenwichtige begroting, zoals een goede huisvader dat zou beheren, is onze prioriteit. We willen geen financiële lasten doorschuiven naar toekomstige generaties.
  • We streven naar een afbouw van leningen van de gemeente en een grondige analyse van bestaande belastingen en belastingdruk. Dit alles met als doel een gemeentebegroting in evenwicht te houden.
- Efficiëntie in uitgaven door kritische evaluatie:
  • Jaarlijks betaalt de gemeente bijdragen aan intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. We bekijken kritisch en evalueren de kosten die voortkomen uit participatie in 36 intercommunales en overkoepelende organisaties. Het uitgangspunt is en blijft dat het een meerwaarde moet betekenen voor onze gemeente. 

Veiligheid

Een veilige gemeente is de basis van een gemeente in vorm. Bij veiligheid denken we snel aan de lokale politie. Hoewel dit logisch is, is het slechts 1 deel van het verhaal want een veilige gemeente is een collectieve verantwoordelijkheid van zowel politie, het lokaal bestuur als van de burgers.

Concrete punten:
- Nultolerantie tegen overlast:
  • We zijn er ons van bewust dat op sommige locaties overlast is zoals drugdealen, drugsgebruik alsook vandalisme. Daarom voorzien we in bijkomende camerabewaking op strategisch gekozen locaties, zoals het SOCK, voetbalpleinen en openbare parkings.
- Verkeersveiligheid voor de jeugd:
  • We onderzoeken hoe we de verkeerscirculatie aan de basisscholen in Kaprijke en Lembeke anders en beter kunnen organiseren. Dit doen we in samenspraak met alle betrokken partijen. 
- Verbeterde openbare verlichting:
  • We investeren verder in de verledding van de openbare verlichting. 

Intergemeentelijke samenwerking

N-VA gelooft in de kracht van intergemeentelijke samenwerking. Samen sta je sowieso altijd sterker! Denk aan het gezamenlijk containerpark met Sint-Laureins. Daarom zetten we in op een visie van structurele afstemming en doorgedreven samenwerking, met als doel een sterkere, een efficiëntere en veerkrachtigere gemeenschap.

Concrete punten:
- Zorgbedrijf:
  • We wegen af of het wenselijk is om in te stappen in een intergemeentelijk zorgbedrijf (een organisatie waarbinnen verschillende vormen van zorg worden bijeengebracht). Door de krachten te bundelen, verhogen we de efficiëntie en verbeteren we de dienstverlening voor al onze inwoners.
- Mensenkracht delen voor betere dienstverlening:
  • We blijven investeren in het delen van medewerkers met andere gemeenten. We zorgen ervoor dat expertise en arbeidskracht optimaal benut worden, ten voordele van alle betrokken gemeenten.
- Inzetten op groepsaankoop van technisch materiaal:
  • We kopen samen met de omliggende gemeenten materialen aan die we maar kort nodig hebben, zoals een hoogtewerker of nadarhekkens. Dit is efficiënter en bespaart kosten.

Samenwerkende & efficiënte gemeente

Ons verkiezingsprogramma staat voor een gemeentebeheer dat efficiëntie en betrokkenheid combineert. We erkennen het belang van een professionele milieubeheerder voor een duurzaam beleid. Daarnaast mobiliseren we vrijwilligers voor kleine taken en bieden we hen passende beloningen aan. Door slimme uitbesteding van taken en een modern personeelsbeleid te voeren, zorgen we voor een verzorgde leefomgeving en een competent gemeenteteam dat klaarstaat voor onze inwoners.

Concrete punten:
- Groenonderhoud in professionele handen:
  • We zetten meer in op het uitbesteden van terugkerende taken van de technische dienst, zo voeren we essentiële taken sneller uit en kunnen we korter op de bal spelen. Zo streven we naar een beter onderhoud van ons openbaar groen, de wegen en voetpaden.
- Kracht van vrijwilligers:
  • We gaan op zoek naar vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen voor kleine taken zoals het onderhoud van parkjes en allerhande klusjes.
- Aanspreekpunt voor milieuzaken:
  • We erkennen de essentiële rol van een milieuverantwoordelijke. Door te investeren in deze functie hebben we één duidelijk aanspreekpunt waardoor we voorzien in een betere opvolging van milieudossiers.

Sport

Bij N-VA geloven we in de kracht van een sportbeleid voor iedereen dat kwaliteit en toegankelijkheid combineert. Door sport aan te moedigen en faciliteiten beschikbaar te maken voor alle inwoners, bouwen we samen aan een gezonde en meer verbonden gemeenschap.

Concrete punten:
- Financiële ondersteuning sportverenigingen:
  • We herbekijken het subsidiereglement voor sportverenigingen en indexeren hun toelagen.
- Openstellen sporthallen:
  • In samenspraak met de Sportraad stellen we de sporthallen ter beschikking voor andere verenigingen, die grote activiteiten plannen, en dit wanneer de accommodatie niet gebruikt wordt voor sportdoeleinden.
- Actief ouder worden:
  • We ontwikkelen net zoals in Lembeke een beweegroute voor senioren in Kaprijke. Zo kunnen zij genieten van een op maat gemaakte route die geschikt is voor hun behoeften en mogelijkheden.
- Sterk sportbeleid voor alle sporten:
  • We streven naar een evenwichtig beleid voor alle sportverenigingen. We luisteren naar de specifieke behoeften van kleine sportclubs en vrijetijdsclub om hen dezelfde ondersteuning te bieden als grotere verenigingen. Zo versterken we een divers sportaanbod binnen de gemeente.
- Sport- en speeltoestellen SOCK:
  • Op de ruimte rond het SOCK plaatsen we een divers aanbod aan sport- en speeltoestellen voor kinderen en jongeren. We betrekken hierbij het burgerpanel.
- Sportactiviteiten:
  • Gezien de behoefte aan een ruimer sportaanbod in het dorp van Kaprijke voor jongeren gaan we in gesprek met organisatoren van sportactiviteiten. Zo zorgen we ervoor dat de Kaprijkse jongeren dicht bij huis aan sport kunnen doen.
Duurzame voetbalterreinen:
  • We gaan in overleg met de gebruikers van de voetbalterreinen en bekijken samen hoe we hen vanuit het lokaal bestuur kunnen ondersteunen bij de aanleg van kunstgras.

Armoedebestrijding

Wij zetten ons in voor een structurele aanpak van armoede met een evenwicht tussen rechten en plichten. We geloven dat werk en een dak boven het hoofd de beste garanties zijn tegen armoede.

Concrete punten:
- Snel traject naar werk:
  • Werklozen en werkzoekenden moeten snel een traject naar werk starten, met een vaste baan als doel. De gemeente ondersteunt waar nodig en doet dit in samenwerking met de Welzijnsband Meetjesland.
- Lokaal sociaal beleid:
  • Mensen in armoede moeten eerst alle beschikbare premies en voordelen aanvragen voordat ze extra steun vragen bij het OCMW. De sociale diensten van het OCMW voeren grondige onderzoeken en huisbezoeken uit bij steunaanvragen. Afspraken over scholing, werkbereidheid en huisvesting leggen we vast en toetsen we regelmatig; bij niet-nakoming wordt de steun geschorst of stopgezet.
- Huis van het Kind:
  • Samen met het Huis van het Kind zetten we, indien nodig, in op Nederlandse taaltrajecten, huiswerkbegeleiding en opvoedingsondersteuning.
- UiTPAS:
  • We introduceerden reeds de UiTPAS in onze gemeente. We zetten dit beleid verder zodat iedereen kan participeren aan vrijetijdsactiviteiten.

Lokaal gezondheidsbeleid

Een goed gezondheidsbeleid is cruciaal voor het welzijn van onze inwoners. Door gerichte preventiecampagnes en samenwerking met gezondheidsorganisaties werken we aan een gezonde en veilige gemeenschap.

Concrete punten:
- Drugspreventie:
  • We werken samen met de jeugdraad, politie, scholen en eerstelijnszorg (de zorg waar u zonder doorverwijzing naartoe kunt gaan, zoals de huisarts, de tandarts, de apotheker) om drugspreventie effectief aan te pakken.
- Kankerpreventie:
  • We verhogen de deelname aan kankerpreventiecampagnes zoals borst-, baarmoederhals en darmkanker. Maar ook "Smeer je Rijk", om het gebruik van zonnecrème te promoten en huidkanker te voorkomen.
- Tussenkomst PAS (Persoonalarmsysteem):
  • We promoten persoonlijke alarmsystemen voor kwetsbare groepen. Dit systeem biedt extra veiligheid en gemoedsrust voor ouderen en personen met gezondheidsproblemen zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
- Samenwerking met Logo Gezond+:
  • We blijven samenwerken met Logo Gezond+ om betere gezondheidsvoorlichting en -preventie te bieden. Deze samenwerking helpt ons om een breed scala aan gezondheidsinitiatieven te implementeren die de algemene gezondheid en welzijn van onze gemeenschap bevorderen.
- Hartveilige gemeente:
  • We plaatsen bijkomende hartstarters (AED's) en bieden reanimatie- en eerstehulpcursussen aan.
- Psychologische begeleiding:
  • We zetten de gratis psychologische begeleiding verder voor OCMW-cliënten, aangeboden door lokale psychologen. We onderzoeken of dit ook kan aangeboden worden in het woonzorgcentrum De Boomgaard.

Lokaal sociaal beleid

Als lokale partij streven wij naar een gemeente waarin iedereen, inclusief mensen met een beperking, volledig deel kunnen uitmaken van het sociale leven. Daarnaast betrekken we mensen met een beperking actief bij het lokale beleid via een adviesraad. Dit alles met als doel een samenhangende gemeenschap te creëren.

Concrete punten:
- Inclusieve gemeente voor mensen met een beperking:
  • Organiseren van aangepaste activiteiten binnen het lokale vrijetijdsaanbod.
  • Streven naar erkenning van de European Disability Card (EDC) voor toegankelijkheid.
- Verdere samenwerking en ondersteuning:
  • Samenwerken met eerstelijnszone en welzijnsinstanties voor efficiënte hulpverlening.
  • Stimuleren van lokale initiatieven zoals tafeltje-dekje maaltijden en dorpsrestaurants.
  • Implementeren van een rechtenverkenner om kwetsbare groepen automatisch te ondersteunen.
  • Bevorderen van e-inclusie en digitale vaardigheden voor alle inwoners.

Dierenwelzijn

In de afgelopen bestuursperiode werd o.a. een meldpunt dierenwelzijn opgericht waarbij ongeruste burgers melding kunnen doen over eventuele dierenleed. Daarnaast werd ook voorzien in een hondenloopweide in Kaprijke en werd er een chiplezer voor verdwaalde dieren aangeschaft. N-VA blijft dus aandacht hebben voor het welzijn van onze dieren.

Concrete punten:
- Aangelijnd houden honden:
  • We zetten een sensibiliseringscampagne op en plaatsen signalisatieborden over het aanlijnen van honden op bepaalde locaties.  Zo willen we onverwachte confrontaties met loslopende honden vermijden.
- Beleid en regelgeving:
  • We gaan na of er specifieke regels opgelegd kunnen worden in het belang van onze dieren. Zo willen we o.a. het gebruik van geluidsarm vuurwerk stimuleren.
- Dierenopvang en -bescherming:
  • We werken maximaal samen met dierenasielen om ervoor te zorgen dat verdwaalde en achtergelaten dieren opgevangen worden en nieuwe thuis vinden. We zetten onze samenwerking verder met het Vogelopvangcentrum Merelbeke en het Dierenasiel Meetjesland.

Waterlopen

Er werden reeds heel wat maatregelen genomen om de wateroverlast binnen de perken te houden. Goed beleid moeten we koesteren, en zetten we zeker verder. Onze schepen voorzag in een jaarlijks budget van 20.000 euro om te voorzien in de nodige (ruimings)werken van gemeentelijke waterlopen. Door de tussenkomst van de bevoegde N-VA schepen na de laatste wateroverlast werd er tot versnelde actie overgegaan zodat de polderbesturen sneller de nodige ruimingswerken uitvoerden.

Concrete punten:
- Uitvoeren nodige ruimingswerken:
  • Er werd reeds veel werk verzet inzake de ruiming van gemeentelijke waterlopen. We blijven de vinger aan de pols houden om ook de polderbesturen te wijzen op hun verantwoordelijkheid m.b.t. de correcte uitvoering van de ruiming van de polderwaterlopen.
- Toekomstige werken:
  • We blijven voorzien in het nodige budget voor de ruiming van de gemeentelijke waterlopen.